Spindleruv Mlyn heeft goede ski mogelijkheden

De skigebieden, met zowel blauw, rood als zwarte pistes, worden dagelijks goed geprepareerd en hebben een totale lengte van 25 km met 14 stoeltjesliften en sleepliften met een transportcapaciteit van 17.500 personen per uur.  Met één skipas kunt u gebruik maken van meer dan 25 km met sneeuw bedekte hellingen verdeeld over drie verschillende skigebieden ( Horni Misecky, Medvedin, Svaty Petr ).

Voor de echte snowboard liefhebber is er het  Freestyle Snowpark van Svaty Petr.

Om alle bovenstaande redenen noemt men Spindleruv Mlyn terecht "de parel van het Reuzengebergte".

Na het skiën

Na een dag skiën is het goed toeven in een van de vele bars op en rond de pistes. Even gezellig met vrienden en familie nog wat drinken aan het einde van de dag om je daarna op te maken om een van de vele restaurants te bezoeken. Er is op culinair gebied voor ieder wat wils. Van een pizza tot restaurants en alles tegen zeer acceptabele prijzen.

Niet skiën toch een lekkere vakantie

Gaat u niet wintersporten dan heeft Spindleruv Mlyn nog steeds veel te bieden. U kunt er heerlijk wandelen, lekker met de slee een tocht maken (ruim 4 km afdalen), een bezoek aan een welnesscentra, tennissen of bowlen. Er is van alles en voor iedereen wat te beleven. kijk ook bij de bezienswaardigheden die Spindleruv Mlyn te bieden heeft.

(zomer) activiteiten in Spindleruv Mlyn

Spindleruv Mlyn is een geschikte plaats voor hiking, cycling en vele andere sportieve activiteiten in de zomermaanden. U kunt hier ook kiezen uit vele extreme sporten zoals paragliding, rotsklimmen, quad tourtochten. Vergeet niet te bobslee uit te proberen, evenals de tennis- squash- en bowlingbanen. Het prachtig zwembad met glijbaan is ook een aanrader.

Spindleruv Mlyn ligt in het nationale park "Reuzengebergte". (KRNAP) Het park kent vele wandelwegen die lopen door prachtige en ongerepte natuur.

De bezienswaardigheden van Špindlerův Mlýn

(Bílý most) De witte brug

de naam is afkomstig van de witte kleur aan de bovenzijde van de brug. Nu is het een ijzerbetonnen konstruktie. In vroegere tijden, toen de brug van hout was, droeg ze de naam Jägerbrücke en verbond ze twee zelfstandige dorpen Svatý Petr (De heilige Peter) en Bedřichov. Vandaag  verbindt ze het centrum van de stad Špindlerův Mlýn met het stadsgedeelte Bedřichov.

Villa Elisabeth

Vila Elisabeth gebouwd in 1906 in art nouveau stijl. De vila diende als een bijgebouw van het Hollman´s café (vandaag hotel Praha ). Het pension Elisabeth biedt accomodatie aan de bezoekers van Špindlerův Mlýn tot op de dag van vandaag.

Svatý Petr

een deel van Špindlerův Mlýn. Svatý Petr werd al in de 15de eeuw in schriftelijke bronnen vermeld. Vroeger een mijnwerkersdorp, waar al in de 16de eeuw koper-, lood-, zilver- en arseenertsen werden gewonnen. In Svatý Petr bevindt zich het meest geprezen vijfsterren winterskicentrum in de Tsjechische Republiek. De sneeuw en de kunstmatige besneeuwing maken het voor de bezoekers mogelijk om tot 6 maanden jaarlijks te skiën.

Bedřichov

oorspronkelijk was het een deelgemeente van Krausovy Boudy. In 1740 werd hier een glasfabriek gebouwd. Maar kort daarna verdween ze. Toch bleef men wonen in de nabije omgeving en begon zich zo een dorp te ontwikkelen. In 1898 kreeg Bedřichov het statuut van een zelfstandige gemeente. Vandaag is het een deelgemeente van Špindleruv Mlýn met het meest inwoners.

Labská přehrada (Het stuwmeer aan de Elbe)

de scheidingsdam werd door het bedrijf  van de gebroeders Redlich en Berg uit Wenen gebouwd, waarvan de bouwkosten  opliepen tot 3,5 miljoen Oostenrijkse Kronen (Schillingen ?) op. De breedte van de muurdam varieert tussen 6,15m en 34,5m, de lengte ervan is 150m. De muur is versierd met een embleem met initialen van  Keizer Franz Josef (F.J.I.).

Krausovy boudy (De Kraus-hutten)

Labská - is het dominante bouwwerk van het stuwmeer op de Elbe (40 ha), gebouwd na de grote overstroming van 1897. Het gebouw van Michlův Mlýn met een torentje op Labská (Krausovy Boudy) heeft tot op de dag van vandaag zijn specifieke uiterlijk behouden.

Jelení boudy (De Hertenhutten)

is de oudste nederzetting, daterend uit 1828. Het boswachtershuis bevindt zich onder de bergkam van Krkonoše. Jelení boudy hebben hun oorspronkelijke naam een beetje overhaast gekregen. Men noemde ze aanvankelijk Kolovrátkové boudy (Draaiorgelshutten) naar een van de eerste draaiorgels, die hier in Krkonoše de bergbewoners met muziek vermaakte.

Biskupova vyhlídka (Het Bisschopsuitkijkpunt)

een historische gedenkplaats, die zich boven het hotel Hanička bevindt. De bisschop Josef Hais van Hradec keerde herhaaldelijk terug naar Špindlerův Mlýn voor een gezondheidsverblijf. De gravin Aloisie Černínová - Morzinová liet op zijn lievelingsplaats een zgn. „Bischofruhe"- bisschop´s rustplaats - uitbouwen.

Špindlerův mlýn a mlýnské kolo (Špindler´s molen en molenwiel)

Mlýnský kámen (Molensteen), die volgens de legende deel uitmaakte van de molen van molenaar Špindler, wordt vandaag in het centrum van de stad tentoongesteld. De molen, die zich oorspronkelijk in Svatý Petr bevond, werd ten tijde van molenaar Špindler uit elkaar genomen en verplaatst naar de lokatie van het huidige hotel Centrál. Deze plaats is het culturele centrum geworden van de groeiende stad.

Kostel svatého Petra (De kerk van de heilige Petrus)

het oorspronkelijke houten gebouw is uit 1723 afkomstig. Het gemetste kerkje in classicistische stijl, aanvankelijk enkel van hout gebouwd, is uit 1807 afkomstig. De bouwers ervan waren de heer Weiss en timmerman Erben uit Vrchlabí.

Rohačkové jízdy (De slede-afritten)

alleen ervaren sleerijders konden op een slede de berg afdalen. De paarden trokken de slede naar de bergkam tot Petrova bouda  (Peter´s hut). De reis naar boven duurde twee uur. Na een hapje en drankje in Petrova bouda daalden ze af. Deze reis duurde ca. twintig minuten. Vandaag staat er een rodelbaan, ongeveer 4 km lang. De bus brengt toeristen met sleeën naar de bergkam tot Erlebachova bouda (Erlebach´s hut), waar de rodelbaan begint. De baan kruist drie maal een rijbaan en eindigt op Dívčí lávky (Meisjesbruggetjes).

Springschansen

de eerste springschans werd op de weide bij het hotel Emilienruh (vandaag Sněžka) gebouwd. In 1906 werd het springschansareaal naar het lagere deel van Svatý Petr, in Masarykovo udolí op het terrein van het Ski-areaal verplaatst. Vele jaren na de oorlog zijn de springschansen verdwenen.

Petrova bouda (Peter´s hut)

ligt ter hoogte van 1288 m boven de waterspiegel, gesticht door de familie Pittermann omstreeks het jaar 1790. Naar Petrova bouda heeft vroeger een rodelbaan geleid en bij de hut bevond zich de start van een 20 minuten lange afdaling. Vandaag is het een van de oudste hutten op de bergkam met een wondermooi interieur, die accomodatie-mogelijkheden biedt.

Špindlerova bouda (Špindler´s hut)

ook Špindlerovka genoemd, werd in 1824 door de burgmeester van Špindlerův Mlýn op 1208 meter hoogte gesticht en diende oorspronkelijk vooral voor de behoeften van het huttenbeheer. In 1885 is ze uitgebrand. Vandaag dient Špindlerovka voor toeristenaccomodatie.

Martinova bouda (Martin´s hut)

ontstond als een deel van een komplex van zomerhutten van het landgoed Harrachov in Krausovy boudy in 1642. Ze heeft een fantastische ligging, beschermd tegen de wind door Vysoké Kolo, 1509 meter hoog. Door J. Buchar werd er hier een kleine botanische tuin opgericht. Vroeger hield men hier ook vee.

Labská bouda (Elbe-hut)

de oorspronkelijke Labská bouda is in 1965 uitgebrand. Op haar plaats, een beetje meer naar het westen toe, is een nieuw modern hotel uitgebouwd, dat nu echter gesloten is. Er is wel een buffet open.

De bezienswaardigheden van Špindlerův Mlýn en zijn omgeving

Labský důl (De Elbevallei)

De vallei is ontstaan uit een oorspronkelijke gletsjer. Men kan hier de Labský en Pančavský waterval bezichtigen, die met zijn hoogte - 148m - de grootste waterval in de Tsjechische Republiek is. Graaf Harrach installeerde in dit gebied in 1904 het eerste beschermde natuurreservaat in Krkonoše. Door het dal leidt 8 km lange route „Buď fit (Wees fit)" .

Bouda na Pláni (De hut op de vlakte)

De hut ontstond omstreeks het jaar 1676. In 1944 bereidden hier de Duitse oppositie en hun officieren een aanslag op Hitler voor.

Hančův pomník (Het gedenkteken van Hanč)

Hančův pomník werd niet ver gebouwd van de plaats, waar de langlaufer Bohumil Hanč bevroren gevonden werd.. Dit gebeurde bij een langlaufwedstrijd  op 24ste maart 1913. Hij is kort na zijn overbrenging in Labská bouda overleden. Het oorspronkelijke gedenkteken van 1922 werd tijdens de WO II. vernietigd en daarna opnieuw gebouwd.

Svatý Petr

Oorspronkelijk een mijnwerkersvestiging. Er werd hier sinds de 16de eeuw koper, lood, zilver en arseen gewonnen. In het begin van de 20ste eeuw zijn er pogingen ondernomen om de mijnwerken te hervatten.

Dívčí a Mužské kameny (De Meisjes- en Mannenstenen)

De naam - Meisjesstenen - heeft zijn oorsprong in een verhaal over een jong meisje - een herderinnetje, dat niet ver van hier gestorven is. De naam Mannenstenen werd alleen als wijze  van tegenstelling aan de plaats toegevoegd.

Dlouhý důl (De lange vallei)

In het verleden bevond zich hier een Skandinavische gletsjer. Door de vallei stroomt de Dolský potok. Op de rechteroever van de rivier in Prkenný důl op de zuidelijke helling van Luční hora staat het gedenkteken van O. Červenka, een Tsjechische skiër, die hier in 1951 onder een lawine om het leven gekomen is.

Herlíkovické štoly (Herlíkovické mijngangen)

Deze zeer oude en uiterst bijzondere mijngangen in Krkonoše werden vanaf 16de eeuw tot de eerste helft van de 19de eeuw gebruikt. In de mijngangen leven sommige beschermde soorten vleermuizen.

Horní Mísečky

Dit dorpje werd in 1642 door houthakkers en mijnwerkers gesticht. In de jaren vijftig werd overwogen om er ertsmijnen uit te bouwen. Het is een ideaal beginpunt voor langlaufers.

Kalmanův pomník (Het Kalman gedenkteken)

Kalmanův pomník werd op de plaats, waar de directeur van ČTK (het Tsjechische persagentschap) Richard Kalman op 15.11.1929 tijdens een sneeuwstorm om het leven kwam, gebouwd.

Klínové boudy (Klínové hutten)

De oorspronkelijke Klínová bouda is in 1970 uitgebranden. Op haar plaats bevindt zich nu een bron met drinkbaar water. In het dal, dichtbij het riviertje Klínový potok, zijn is er groot vaatwerk te vinden, dat nu een natuurmonument vormt.

Labská (vroeger Krausovy Boudy)

Een stadsgedeelte van Špindlerův Mlýn - Labská - werd door houthakkers en mijnwerkers in 1551 gesticht. Het hout van dit gebied werd tijdens de lentemaanden via de Elbe naar Starý Kolín en dan naar Kutná Hora gebracht. De dam op de Elbe werd tijdens de jaren 1910-1916 gebouwd en zijn kapaciteit is 3,37 mil m3.

Labská soutěska

Labská soutěska., waar men stroomversnellingen, watervallen en kommen kan zien, werd in 1977 tot beschermd gebied verklaard. Een moeilijk te varen gebied.

Mechové jezírko ( Mosmeertje)

Mechové jezírko is het enige meertje met gletsjer-oorsprong op de Tsjechische kant van Krkonoše. Het ligt in de Eerste zone van de Nationale park (beschermd gebied). Voor het publiek is de toegang verboden.

Přední Labská

De bezoekers kunnen er een echte merkwaardigheid van de natuur zien - een 180 jaar oude es.

Přední Žalý

Lokatie met een echt mooi uitzicht op Krkonoše en omgeving. Er bevindt zich een 18m hoge toren uit 1892 met open zicht.

Špindlerova bouda (Špindlerovka)

Het oorspronkelijke gebouw was al sedert 1784 bekend. De naam komt van de burgmeester van Bedřichov - František Špindler - die de hut in 1824 verbouwd had. De hut is twee keer afgebrand, in 1826 en 1885. In het verleden was hier het begin van een route voor sleeën. Vandaag begint onder Špindlerovka een rodelbaan Sáňkařská dráha.